Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Adásztevel - Lakóépület

Címe: Adásztevel, Árpád u. 114.
Hrsz: 246.

Az épület a 18. század vége felé épült, majd a 19. század elején, illetve közepén több fázisban részben átépítették, illetve bővítették.

Ismeri a Szép Magyarország Magazint? | Kattintson ide!

Az épületek oromzata a vonalas beépítésű, az utcáig nyúlik. A telek bal oldalán álló épület, a hozzá épített gazdasági épületekkel együtt. A keskeny szalagtelek 75 m hosszú és 18 m széles. A telek és a lakóház hossztengelye dél-kelet - észak-kelet irányú, és merőleges az utca vonalára. A telek jobb oldalán kút és elkerített virágoskert található.

Alaprajzi elrendezését tekintve, beosztása: szoba, ebédlő, hálószoba, konyha, hátsó szoba, valamint a tornác (az utcai ajtó befalazásával) kialakított kis kamra és a padlásfeljáró. Ezek után következik a gazdasági épületrész: kamra, marhaistálló, szénatároló, lóistálló, szín, sertésól és tyúkól, illetve egy egykori sertésól.

Adásztevel
Adásztevel, Árpád u. 114. Udvari homlokzat

A lakóépület falazata egységesen terméskő, kivéve a tornác boltíveit, az itt kialakított kamra és padlásfeljáró falait, valamint a tüzelőberendezés szerkezeteit, és az orom-, illetve tűzfalakat. A padlásfeljáróból 1809. évszámot viselő tégla került elő. A gazdasági épületek falazata zömében égetett tégla, vagy vegyes kő- és tégla. A lóistálló és szín válaszfalának szín felöli oldalán 1906 évszám van a vakolatba rajzolva. A falfelületek tapasztottak, és fehérre meszeltek, külső részeken lábazati festéssel. A padozat az ebédlőben, valamint az elülső és hátsó szobában hajópadló, a konyhában és előszobában nagyméretű cseréplap burkolat, a hátsó szobában téglaburkolat, míg a többi helyiségekben földpadló.

Az épület födémzete igen változatos. A lakóépület felett borított porfödém, csak a konyhában mestergerendával alátámasztva. A fenyőfa-anyagú födém gyalult kivitelben készült, profilgyaluval díszítve és pácolva. A födémgerendák nagy keresztmetszetűek, a kamara, szénatároló és sertésól födémzete egyszerű, fűrészelt fenyőfából készült, felül borított porfödém. A lóistállóban vasgerenda, közeit boltozatosan kitöltő égetett tégla alkotja.
Az építmény tetőszerkezete állószékes talp és derékszelemenes szerkezet. A keresztirányú merevítés a két deszkaszelement átkötő gerenda és a ferde dúcok a hosszirányút pedig a tömött-fák biztosítják. Az épület átépítési fázisait jelzi az a tény, hogy a lakóház feletti utolsó kötőgerendán nincs főállás, így az utolsó két szarúpár nem támaszkodik a derékszelemenre.

Adásztevel
A ház utcai főhomlokzata.

Utcafrontján két szalagkeretes ablak. Oromzata téglaépítésű, fehérre meszelt, ívelt formájú, dísztelen. Rajta két egymástól távol eső szellőzőnyílás. Az oromzat ívelt formája barokk hatást mutat. Eredetileg ereszes vagy tornácos épület lehetett, melynek utcai bejáratát elfalazták. Széles vaskapuját a homlokzattal egybeépített, négyszögletes keresztmetszetű, alacsony csúcsban végződő oszlop veszi körül. Utcaképe utcavonalas beépítésű, vagyis az épületek oromzata az utcáig nyúlik.

Fotó és leírás: Miklósi-Sikes Csaba


Irodalom, forrás: KÖH Népi Építészeti Archívum gyűjteménye. - Bálint János: felmérés és műszaki leírás. 1987. Kézirat a KÖH gyűjteményében.

Fényképek, rajzok jegyzéke és eredete:
1. Adásztevel, Árpád u. 114. A ház utcai főhomlokzata. Fotó: Miklósi-Sikes Csaba, 2006.
2. Adásztevel, Árpád u. 114. Udvari homlokzat. Fotó: Miklósi-Sikes Csaba, 2006.
3. Adásztevel, első katonai felmérés (1760 k.).
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapest. Térképtár.
4.  Adásztevel, második katonai felmérés (1858 k.)
Forrás: Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Budapest. Térképtár.

Néprajz.lap.hu | Tájház.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.