Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Balatonkenese, tájház, egykori népi lakóház

Címe: Balatonkenese, Kossuth u. 6.
Hrsz: 1064.
Funkciója: Tájház.
Műemlék:

A Balaton északi partjának egyik kedvelt üdülőhelye már a koraközépkortól ismert település. Az itt élők fő foglalkozása évszázadokon át a halászat, a szőlőművelés és a földművelés volt, építészete is ennek függvényében alakult. Az 1858 évi kataszteri térképen - többek közt - a jelenlegi Tájház épülete is azonosítható: az utcavonalon áll fésűs beépítésben, Sípos Ferenc tulajdonában.

balatonkenese, tájház

Az épület a továbbiakban is a család tulajdonában maradt 1983-ig, amikor az Országos Műemléki Felügyelőség megvásárolta akkori tulajdonosától, Kósa Jánosné Sípos Irmától, majd megkezdte annak helyreállítását. A munkálatok 1990-ben fejeződtek be és 1991. június 16-án nyitották meg falai között a főleg Vér Lászlóné tanítónő és Kecskés József tanár által összegyűjtött emlékekre támaszkodó helytörténeti kiállítást.

balatonkenese

Az épület a Balaton-melléki népi építészet jellegzetességeit viseli magán. Hosszú, keskeny szalagtelken, egymenetes alaprajzú elrendezést mutat, udvarra néző homlokzata mentén három íves nyílású, négyszögű keresztmetszetű oszlopokra támaszkodó mellvédes gádor húzódik. Innen nyílik a téglaboltozatú előtér, illetve a szabadkéményes dongaboltozatú konyha, az utcára néző gerendás födémekkel ellátott "tisztaszoba", a hátsó szoba és az éléskamara. Az épület folytatásában, szervesen ahhoz épülve a kamara, a kocsiszín és az istálló következik. A felújítás során a ház végébe, annak szélességében egy fedett, de kétoldalt nyitott színt építettek. A házzal szemben az udvaron 1926-ban egy nyári konyhát emeltek.
Az épület falai terméskő lábazaton döngölt föld és vályogtégla. Égetett téglából készültek a boltozatok, a kémény, és az utólagos válaszfal a konyhában. Az épület tetőszerkezete a födémgerendákra állított szarúfapárokból álló üres fedélszék, a tető fedése kévézett náddal történt.

balatonkenese

A háromosztatú épület első szobájában a település helytörténeti emlékei kaptak helyet, többek között megtekinthető az 1894-ben alakult "48-as Kossuth Bizottság" munkásságát bemutató dokumentumok¸ Kecskés József helytörténeti kutató írásai, Váth János (1887-1962) kenesei születésű költő, illetve Csizmadia Károly (1878-1934) parasztköltő verses elbeszélései, családi fotói. A konyha berendezései között 19. századi cserépedények, s más háztartási eszközök, a kamarában a hagyományos háztartás kellékei láthatók. A hátsó lakószobában korabeli enteriőr lett berendezve. A gazdasági épületekben a helyi népi mesterségek kellékei sorakoznak.

Irodalom: KÖH Népi Építészeti Arhívum . - VÉR László: Balatonkenese, Tájház. Balatonkenese, 2006.

(Fotó és leírás: Miklósi-Sikes Csaba, 2007).

Tájház.lap.hu
| Néprajz.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.