Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

A Bene Pincészet XVIII. században épült pincéje

A Tokajbor-Bene Pincészet egy lelkes, fiatalokból álló családi borászat, amely Bodrogkeresztúron, a világörökség részeként nyilvántartott hírneves Tokaj-hegyaljai borvidék szívében működik.

bene pincészet

Borászatunk székhelye a korábban a Máriássy-család tulajdonát képező kúria, aminek főépülete ma palackozóként, raktárként és irodaként funkcionál. Az épület alatt található az 1000 hektoliter befogadóképességű, tölgyfahordós pince. A mintegy egy hektáros, parkszerű udvaron található a kor minden kívánalmának megfelelő szőlőfeldolgozónk, valamint egy saválló acéltartályokkal berendezett borkezelő helyiség. Különlegességünk, hogy az udvaron található fenyőfákon telente baglyokat is láthatnak az idelátogatók.

Pincetörténet

bene pincészet1648-ban III. Ferdinánd bodrogkeresztúri birtokait Rákóczi Györgynek adományozta, majd a Rákócziak után a Királyi Kamaráé lett a terület az épületekkel együtt. 1820-ban a Kamara áruba bocsátotta a birtokot, amelynek három új tulajdonosa lett: Gróf Erdődy Györgyné (születetet: Aspremont Mária), Wolkenstein Marie grófnő (Rákóczi Júlia leánya), valamint Máriássy Gábor (aki 1847-től egri kanonok volt). Ebben az időben a pincénk még nem létezett, de mai telephelyünk - beépítetlen üres telekként - Máriássy Gábor tulajdonába került a Dereszlán lévő szőlőterülettel együtt. Gábor, miután kanonok lett, bérbe adta a telket és a szőlőt testvére László nevű fiának, aki megvásárolta a szomszédos telket is Wolkenstein Marie grófnőtől az épületekkel együtt. Majd 1850-ben kiásatta a jelenlegi pincét a grófnő pincéjének folyatásaként. Miután László meghalt, fia, dr. Máriássy Mihály lett a tulajdonos. Ő már nem foglalkozott a földekkel, és a telek maga is megosztásra került: a jelenlegi pince leválasztásra került a grófnői ágtól, s a pince fölötti gazdasági cselédház lett Mihály családi háza. A grófnői ház és pince ugyanakkor a rokonsághoz tartozó, s gazdálkodással foglalkozó özv. Máriássy Lászlónéra szállt át, aki vincellér-házként működtette. 1949-ben - örökös hiányában - pincénk a Magyar Erdőgazdaság tulajdonába és használatába került 1976-ig. 1976-ban felajánlással a Béke Szakszövetkezet lépett a tulajdonosi körbe 1996-ig. 1996-ban a Hungarovin Rt. vette át a stafétabotot, egyúttal rendezte a pince sorsát. 1998-ban került családunk kezébe, és reméljük, virágzó korszakaként éli meg ezt az időszakot.

bene pincészet

A Máriássy-család, bárói család. A régi nemesi családokhoz tartozik, első ismert őse Comes Nicolaus Filius Nicolai, aki Szent László királytól 1094-ben várépítésre kapott engedélyt. E vár - viszonylag ép állapotban - ma is megvan Márkusfalván, Szepes-megyében. Egyik tornyában őriztetik ősidőtől fogva a családi levéltár. A Szepesség "gyarmatosítása" és a szepesi bányászat megalapítása kapcsán komoly érdemeket szerzett ez az elfeledett família. A családból István 1504-ben II. Ulászlótól nyerte el a családi címer használatának jogát, a bárói rangot pedig András kapta, 1840-ben. A pincénkben egykori tulajdonosként nyilvántartott Gábor egri kanonok a szepesi alispánként nevet szerzett Zsigmond-ág leszármazottja, László pedig Borsod-megyében rendelkezett igazolt nemesi ranggal.

A családi címer vörös pajzsban, hármas halomból kiemelkedő, páncélos, zárt sisakos vitézt mutat, aki jobbjában feje fölé emelt buzogányt, baljában kettős aranykeresztet tart. A jobboldali dombon négy, a baloldali dombon három ezüst rózsa nő.

Forrás: Tokajbor-bene.hu

Szüret.lap.hu | Nemzeti.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.