Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Természetesen családoknak - Családi programok a Rendek tanyán

Élmények szabadon a szabadban

Szabadprogram, melyhez idegenvezetés is kérhető. A gyakorlati életből származó tapasztalat alapján hitelesen tudjuk bemutatni a régi idők mindennapjait, mely nem csupán egy alkalomra szóló élmény, hanem az iskolai tanulmányok észrevétlen elsajátítására ad módot.
Élőben, testközelből ismerhetik meg az élő, régi magyar fajta állatokat és növényeket, a szerszámokat, magát az életformát.
Az idősebbek nosztalgiázhatnak és visszaemlékezhetnek nagyszüleikre, régi történetek elevenednek meg. Az emlékek felidézése nyomán a családi kapcsolatok erősödnek.


Az étel valódi íze -  az élet igazi íze

Gyógytea és bio-kóstoló programunk során a hagyományos, magyar, slow food ételek és italok kulisszatitkaiba kapnak betekintést a vendégek.
A program célja, hogy a kerttől a teás pohárig megismertessük a fiatal nemzedékkel ezeket a finom, téli-nyári italokat, melynek ízlelése során számukra is azonnal nyilvánvalóvá válik annak értéke.
A biotermékek kóstolója egyedi íz-élményeket ajándékoz a gyermekeknek, egyben a környezettudatos életre nevelést játékos formában, kellemes hangulatban tudjuk biztosítani.


A test tápláléka a lélek tápláléka

Bio gyümölcslé és kenyérlángos - az ízletes, tápláló étek.
A program során a résztvevők megismerkednek a kenyérlángos sütés rejtelmeivel, a bio gyümölcslevek előállításának módjával és nem utolsósorban ezeknek az ízével.
Elmeséljük hogyan tartja össze a kenyérkovász a családot, miért lángos, ha kenyér, a kenyérlángos, és hogy kerül a kemence az udvarra?


Egész napos kirándulás a Rendek Ökotanyán

Programjaink közül a legsikeresebb az egész napos kirándulás, mely egyaránt élmény gyermeknek és felnőttnek.
A népi hagyományok megismerése során az idő észrevétlenül telik el, a kertben szakmai kertészeti bemutató várja a látogatókat,
majd megismerkedhetnek a különféle állatok életmódjával, a kíváncsi kacsákkal és a mosolygó mangalicákkal.
Lovas kocsikázás során a Kiskunsági Nemzeti Park csodálatos természeti kincseit tekinthetik meg.
A kirándulásról visszatérőket terített asztal várja az Ökotanyán.
Ebédre bio italokat és bio alapanyagokból készült paprikás krumplit kínálunk savanyúsággal.

Régi hagyomány a játék élménye

A kézműves foglalkozás remek lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermekek kipróbálják kézügyességüket, megismerkedjenek a hulladék újrahasznosításával, azaz az értéktelennek vélt kertészeti melléktermékeket megismerjék hasznos oldalukról.
A különböző anyagok, színek és formák segítők útmutatása mellett alakulnak át játékokká, használati tárgyakká.
A játékos ismerkedés alapja a környezettudatos nevelésnek, a szülők, nagyszülők gyermekkora visszaköszön.
A gyermekek kreativitása és fantáziája végtelen, ha figyelünk igényeikre, önbizalmukat alapozhatjuk meg.
A foglalkozás során a megszerzett ismeretek egy életre tapasztalatot és élmény nyújtanak, növelik önbecsülésüket.
A népművészeti pályán elindíthatják a gyermeket, mely később kiváló mellékjövedelem forrás lehet számára.

Túzok állomány megismerése, horgászélmények a Nemzeti Parkban

A Kiskunsági Nemzeti Park egyedülálló, élő bemutatóhelye ennek a csodálatos, két és fél méter szárnyfesztávolságú madárnak. Megismeréséhez kérjük, egyeztessen időpontot elérhetőségeinken.
Horgászélmények a Nemzeti Parkban, csodálatos vízi világ, védett madarak, festői környezet szolgáltatja a hátteret a szabadidő hasznos és élményekben dús eltöltéséhez. Horgászás közben rekreációra és kikapcsolódásra van lehetőség, ezzel járulhat hozzá egészsége védelméhez.

Ökotúra útvonal bejárása lovaskocsival

A Kiskunsági Nemzeti Parkon keresztül, kulturális és kulináris élvezetek világába kalauzolja a látogatókat. Szakképzett túravezetőt biztosítunk. Előzetes egyeztetés a programról elérhetőségeinken.

Sütőtök sütése

Egész napos program keretében vidám őszi napot hagyhatnak maguk mögött a programra jelentkezők. A parázson sült tök semmi máshoz nem hasonlítható illata és zamata, a friss levegő a madárétkűeket is jó étvágyra bírja. Párhuzamosan választható bográcsolás, szalonnasütés, grillezés is. Igényéről, szabad időpontokról érdeklődjön elérhetőségeinken.

Kukoricafosztás, fosztóbál

Kukoricafosztáshoz kapcsolódó hagyományok, népi rigmusok, kukoricafonás, anyósfog keresés, piros kukoricacső keresés, majd dalos, zenés Fosztóbál megrendezése igény szerint.


Főzőiskola

Hagyományos népi ételek elkészítése a vendég keze által, a Gazdaasszony felügyelete mellett. Turistacsoportoknak, vendéglátóipari  szakembereknek, családoknak, főzni szeretőknek kiváló program. Előzetes egyeztetés a programról szükséges.

Boszorkányűzés Telihold idején

Telihold idején, előzetes egyeztetés mellett boszorkányűző népi szertartással egybekötött szalonnasütés. Szállás szénapadláson.
Pusztai Betlehemi rendezvény
A régi istállóban berendezett Betlehem novembertől fogadja a látogatókat.
Szalma alapanyagból készült varázslatos családi képet leshet meg a látogató, a Karácsonyi ünnepkör csendes nyugalma egy kihelyezett Szentmisével lesz teljes.
Hagyományos programunkra októbertől fogadjuk az előzetes jelentkezéseket!


Állandó kiállítások

Állandó kiállításunk helye a tanya középpontjában álló, 1892-ben épített háromosztatú, tornácos lakóház. A kiállítás enteriőrszerűen mutatja be a tanya 1920-30-s évekbeli állapotát. A szoba – konyha - kamra, illetve a mezőgazdasági eszközök tárolására szolgáló szín egy tanyasi család hétköznapi életének, munkájának korabeli állapotát tükrözi, és képes a tradicionális paraszti/tanyai világ technikáit, a hagyományos technológiának adaptációját értelmezni a fenntartható fejlődés viszonyában.
Ökológiai nézeteket maximálisan figyelembe véve kialakított termelő és feldolgozó üzem is a tanya, azaz Ökomúzeum. A kiállítás egyben demonstratív rendszer, a kiállítótér és a környezet, a gazdasági udvar, a kert, a szántóföld, a rét is eredeti funkciójának megfelelő feladatot lát el. Minden használati tárgyhoz történettel tudunk szolgálni, mely értékes információ lehet agrárszakembereknek, néprajzkutatóknak, keramikusoknak, színművészeti hallgatóknak, tanári pályán tevékenykedőknek és építészeknek is.

Időszaki kiállítások

Őszi betakarítások idején kihelyezett környezetismereti órák, természetvédelmi oktatások helyszíne az udvari szín. A növények részei, felépítése kézzelfogható közelségbe kerül városi diákok számára is, kutatók, szakemberek pedig ismereteiket szélesíthetik az ősi magyar fajták megismerésével, kutatások alapját képezhetik az itt felhalmozott természeti értékek.
Jelenleg termésalakok és növényi részek tekinthetők meg, a biodiverzitás fogalma egyetlen szempillantás alatt fizikai formát ölt és tudatosul a szemlélőben.
Ősz végén, tél elején készülünk fel a jászolban megrendezett Betlehem Kiállítás és a hozzá kapcsolódó szertartások lebonyolítására, melyre már előjegyezhető az időpont elérhetőségeinken.

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

Kapcsolodó cikkek:Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.