Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Csopak, vízimalom

Csopakon az elmúlt századokban hat malom őrölte a környéken megtermelt gabonát. Az 1277-ből datált első hiteles oklevél már két malomról tesz említést a Nosztoriba vezető út alatt. A török hódoltság idején egy malom a Tihanyi végvárnak dolgozott és adózott. A XVIII. században az elnéptelenedett, majd újratelepített faluban talált megélhetést - többek között - a Plul család is, amely a következő két évszázadban, valóságos molnár-dinasztiát alakított ki a településen.

csopak, vízimalom
Galéria >>

Volt időszak, amikor ennek a molnár-családnak egyszerre több csopaki vízimalom is a tulajdonában volt.
A mai Kisfaludy u. 28. szám alatti malom helyén már a középkortól kezdve is egy kisebb vízimalom állt. A mai épületet 1910-ben egy bizonyos Molnár Kálmán építette a ma is látható formájában és berendezésével. Az 1940-50-es években a malmot korszerűsítették, villamos maghajtásúra alakították át. A malom jelenleg is működőképes, vízikerekét rekonstruálták, de a malomcsatornából a víz kiapadt.

A kétszintes épület fala kő, fedése cserép. A hosszhomlokzatok fehérre meszeltek, míg a patak felöli véghomlokzat vakolatlan, nyers kőfal. A malomhoz - vele egy időben - két szobából és kamrából álló malomlakást is emeltek.

Az emeletes épületben helyet kapó felülcsapott vízikerekű, félautomata malom a XIX. század derekán került házasság révén a Plul család tulajdonába. Az épületkülső felújításra vár, belsejében kitűnő állapotban megmaradt gépészeti berendezés mellett régi feliratos téglagyűjtemény, népi kerámia tárgyak s néhány korabeli oklevél, könyv és térkép gazdagítja ezt az idegenforgalmi látványosságot.

Fotó és leírás: Miklósi-Sikes Csaba, 2007


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.