Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Haspray-ház, Bakonybél

Szabadtéri Néprajzi Múzeum és Tájház.

Címe: Bakonybél, Fő u. 15.
Hrsz: 437.
Funkciója: Tájház.
Műemlék:

Az István király által alapított bencés kolostoráról ismert falu 1723-ban települt újjá, főleg szlovák és kisebb számú német telepesekkel. A bevándorlók megélhetését elsősorban a Bakony erdős területei nyújtotta faanyag háziipari jellegű feldolgozása, különböző használati eszközök gyártása biztosította.

bakonybél

Szalagtelken elhelyezkedő, módos parasztporta egység, zárt, szép utcai homlokzatával tűnik fel. Egymással szemben két lakóház áll, amelyet falazott, barokkos ívelésű nagyméretű kapu köt össze. A telken három épület látható (főépület, gazdasági épület és szín). Az utolsó tulajdonosától Haspray-házként ismert porta kisebbik háza a 19. sz. első, míg a nagyobbik ház a század második felében épült, de az 1857 évi kataszteri térképen már mindkettő szerepelt. A történeti kutatás adatai szerint az ingatlant 1968-ig birtokló Haspray család egyike a legrégibb bakonyi telepeseknek, Haspray Fülöp neve ott szerepel a 18. századi összeírásokban. Az 1920-as években a család faeszközök kereskedelmével foglalkozott, a falu módosabb lakói közé tartozott. Mesterségüket később a család itt élő leszármazottjai is folytatták, míg István nevű tagjuk 1968-ban eladta az ingatlant, ahol annak szakszerű felújítása után egy tájházat rendeztek be.

bakonybel

Az egytraktusos, tornácos, nyeregtetős főépület az utcára merőlegesen helyezkedik el a telken. Falazata kő és föld. Szobái, illetve a házhoz szervesen hozzáépült istálló felett gerendás födém, a szabadkéményes konyha felett részben boltozat, az egykor boltozott íves, oszlopos tornác felett szintén gerendás födém látható. A cseréppel fedett főépület tetőszerkezete kötőgerendás födém, kétállószékes, szelemenes kialakítású. A ház végében levő kamara alá benyúlik egy boltozott pince, míg az épületet záró szín udvarra néző oldala nyitott. A kisház zsupfedeles, szabadkéményes konyhával, míg az udvar végében a két ház vonalára merőlegesen emelt zsupfedeles istálló jelenleg felújítás (átépítés?) alatt áll.

bakonybél

Az épületben az 1920-as évekre jellemző bakonyi paraszti életmód emlékei láthatók. A hajdanán tisztaszobának nevezett utcai helyiségbe a többgenerációs család fiatal házastársainak emléktárgyai: bútorai, a fiatalasszony kelengyéi láthatók, amelyek az akkori divatot jelenítik meg míg. A hátsó szoba egy idős házaspárra jellemző hagyományőrző szobabelső lett berendezve. A konyhai felszerelések és eszközök a lakók különböző korszakokból származó tárgykultúráját képviselik, ahol a régi és az újabb keletű tárgyak egyaránt megtalálhatók. A színben a messze földön híressé vált bakonyi faeszközök készítésének történetét, a jellegzetes szerszámok és eszközök kerültek bemutatásra. A kisházban egy kisebb fazekasgyűjtemény látható, illetve időszakos kiállítások kerülnek megrendezésre.

Miklósi-Sikes Csaba, 2006.
Tájház.lap.hu | Helytörténet.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.