Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Kapolcs, tájház, kovácsműhely-múzeum

A XVIII. századi eredetű Kovácsműhely-múzeum épülete a település egyik legrégebbi építészeti, ipartörténeti és néprajzi emléke. A nyeregtetős épület homlokzatait höbörcsös vakolat fedi, a széleken simított keretelésekkel. Déli homlokzata téglalépcsős oromzatú, négyzetes ablak, padlásszellőző és szegmensíves bélletzáradékú ajtó töri át. Az ajtólap eredeti állapotában maradt meg, szép zárcímerrel.

A kovácsműhely és lakóház épületét a homlokzatán lévő évszám szerint 1798-ban emelték. A faluban dolgozó utolsó patkolókovácsé, Vörös Lajos kovács-mesteré volt.

kapolcs
Galéria >>

A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 1990-ben megvásárolta a romos lakóházat és a műhelyt a hozzátartozó kidőlt falú pajtaépülettel és az elhanyagolt kerttel. A falu példaértékű közös összefogásával és Tolvaly Ferenc magánmecenatúrájának segítségével mentették meg az enyészettől és újították fel az épületeket.

A műhely berendezésében a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeum segített: raktárkészletéből 250 db eredeti kovácsszerszámmal járult hozzá a korabeli kovácsműhely megújulásához. A lakóházat a falu lakói tárgyi adományainak segítségével - bútorok, tárgyak, szőttesek, fotók - Falumúzeummá alakították át.

Az udvaron jellegzetes, a helyi bognárok által készített, tölgyfa lábakon álló, faragott "hidas" - disznóól áll, mellette kenyérsütő kemence. A pajtából alakították ki az ún. Csigaházat, ahol a falu különböző rendezvényeit - szüreti mulatságokat és esküvőket - is tartanak.

Miklósi-Sikes Csaba


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.