Legfrissebb bejegyzések:
2018-03-01
Téli esték a Kiskunságban
 | részletek
A tanyavilágban és a falvakban igen megküzdöttek az ott élők a kemény telek idején! Így van ez mai is... Időben gondoskodni kellett a napi betevőről, a tüzelőről, az állatok eledeléről. A...
2018-02-26
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés, Krakkóban
 | részletek
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés a Slow Food Közép-Európában indított új gasztronómiai projektje keretében, Krakkóban Új gasztronómia: ez volt a központi témája a február elején,...
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Karancslapujtő - Tavasz

(Fotók és szöveg: Slezák Erika)

...S ha belépünk a kapun, szemünk elé tárul egy csodákkal teli világ, mely elvarázsol kicsit és nagyot, és elhisszük talán, hogy egyetlen fa sem hoz hajtást, nem nevel virágot ha az éltető és a viharban erőt adó gyökereibe nem kapaszkodik!

Az udvaron már zöldell a fű, jelzi a tavasz közeledtét, a kertben rügyező fák is kíváncsian keresik a napsugarakat, és várják a szakértő kezek metszését. Bálint napján visszajönnek a vadgalambok, de óvatosságra int Mátyás! Ha jeget talál töri ugyan, de ha nem talál, csinál! Bizakodón tekint a gazda, csak az eső ne esne, mert akkor a jég elveri a termést és savanyú lesz a szőlő!

Nem baj no, majd Mátyás kiosztja a madaraknak a sípot, hogy énekelhessenek, és jelezzék végre a télnek, hogy ideje átadni a helyét a kikeletnek.
Komótosan visszaül hát a konyhába, figyeli asszonyát és elmereng...

karancslapujtő

Böjt van. A megtisztulás időszaka testben és lélekben egyaránt. A vacsora egyszerű: bodak lesz. Bezzeg néhány napja még farsangoltunk! Eszem-iszom, mulatozás! Hogy szalad az idő!

Gondolkodik a ház asszonya is.

karancslapujtő

Fonóház volt még nemrég a kis szoba, jöttek is a környékbeli lányok-asszonyok! Na és persze a legények...Serénykedtek, énekeltek. Fogyott a pampuska és a mákos kukorica is rendesen! Pörgött az orsó, csattant a csók a lány száján, jövőre farsangkor már lagzi is lesz!

karancslapujtő

Most az áhítaté az este, az öregasszony köré gyűlnek kicsik és nagyok. Mesél ő, de nem holmi balgaságot, szentséges történetekről, az Úrról mesél, és zsolozsmázik szorgalmasan. Csitt kicsi ott a sarokban!

karancslapujtő

Julianna megrázza még a dunyháját, hisz e napon gyakran havazik, de Zsuzsanna várja már, hogy megszólaljon a pacsirta, jöjjön a tavasz, és újra ünnepeljünk. Legközelebb már a Húsvétot!

„Az ember a szíve mélyén örökké oda való, ahol született.”
/Tamási Áron/
Karancslapujtő tájház >>


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.