Legfrissebb bejegyzések:
2022-01-17
Vadregényes táborozás egy kiskunsági tanyán - ökovíkend
 | részletek
Családdal, iskolai osztállyal vagy csoporttal is érkezhet és akár több napra meg is szállhat a Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum autentikus Öko vendégházban Kerekegyháza-Kunpusztán...
2022-01-17
Játszva tanulni - táborozás egy kiskunsági tanya ökogazdaságában
 | részletek
Iskolai osztályoknak és csoportoknak ajánljuk jó szívvel a Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum programjait és autentikus Öko vendégházát Kerekegyháza-Kunpusztán (a Kiskunságban). Szállás és...
2022-01-17
Tanyavilág - Természetközeli élmények gyermekeknek és felnőtteknek
 | részletek
A tanyák világáról részben romantikus gondolatok juthatnak eszünkben, másrészt nagyon távolinak is érezhetjük magunktól. De milyen is valójában a természetközelében élni, állatokat tartani?...
»» minden bejegyzés






Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker


Lecsó


A lecsó (szlovákul leco, németül letscho, lengyelül leczo) a hagyományos, nagy magyar ételklasszikusok közé tartozik. Általában főfogásként szokták tálalni. Rengeteg fajtája van, a tojásostól egészen a rizsesig, de mindegyikben megtalálható a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom, mint alapvető összetevők. Ez utóbbi kettő miatt szezonális étel.

Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák: készítenek lecsós hússzeleteket, lecsós májat, vagy lecsós debrecenit. Ezek tálalásakor a köret (általában főtt rizs vagy burgonya) tetejére kerül a húsféleség és ezt öntik le lecsóval.

Változatok

Babos lecsó: Előfőzött babot adnak a lecsóhoz és együtt készrefőzik.
Zöldbabos lecsó: Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kell feltenni kevés vízzel.
Csípős lecsó: Bármely lecsóhoz alkalmazható, aki szereti az erőset.
Francia lecsó – Ratatouille: cukkinivel és padlizsánnal készített lecsó
Gombás lecsó: Több féle módon is készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit, a már majdnem kész gombához adják, és készre főzik.
Kolbászos lecsó: Karikára vágott lecsókolbászt bármikor, de ha füstölt kolbászt, csak a főzési idő utolsó harmadában adják hozzá, mert nagyon keményre fől.
Krumplis lecsó: A burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágják, és már a főzés kezdetén hozzáadják, így nem kell előfőzni.
Szalonnás lecsó: A lassú tűzön kisütött szalonna zsírján készítik a lecsót.
Tarhonyás lecsó: A tarhonyát zsíron pirítják, majd hozzáadják a lecsó alapanyagait, kevés vizet és lassú tűzön a tarhonya puhulásáig főzik.
Tojásos lecsó: A kész lecsóhoz külön tányérban felvert tojást adnak, és lágyra sütik.
Virslis lecsó: Lehet karikára vágottan, vagy nagyobb darabokban, együtt főzzük a lecsóval.

A fentiek bármilyen keveréke, függően attól, hogy mi található a konyhában. A vöröshagyma, paprika és paradicsom szeletelésének módja, arányai is változó. Az alaplecsót, többféle feltéthez, mint rizs, vagy burgonyaköret kiegészítőjét kínáljuk, (Pl.: sült libamájhoz, sült tarjához, de illik néhány vadhúsból készült ételhez is.)

Forrás: Wikipédia

 

Kapcsolodó cikkek:






Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen





Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.