Legfrissebb bejegyzések:
2022-01-17
Vadregényes táborozás egy kiskunsági tanyán - ökovíkend | részletek
Családdal, iskolai osztállyal vagy csoporttal is érkezhet és
akár több napra meg is szállhat a Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum
autentikus Öko vendégházban Kerekegyháza-Kunpusztán...
2022-01-17
Játszva tanulni - táborozás egy kiskunsági tanya ökogazdaságában | részletek
Iskolai osztályoknak és csoportoknak ajánljuk jó szívvel a
Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum programjait és autentikus Öko
vendégházát Kerekegyháza-Kunpusztán (a Kiskunságban).
Szállás és...
2022-01-17
Tanyavilág - Természetközeli élmények gyermekeknek és felnőtteknek | részletek
A tanyák világáról részben romantikus gondolatok juthatnak
eszünkben, másrészt nagyon távolinak is érezhetjük magunktól. De milyen
is valójában a természetközelében élni, állatokat tartani?...
»» minden bejegyzés
|
Lecsó
A lecsó (szlovákul leco, németül letscho, lengyelül leczo) a hagyományos, nagy magyar ételklasszikusok közé tartozik. Általában főfogásként szokták tálalni. Rengeteg fajtája van, a tojásostól egészen a rizsesig, de mindegyikben megtalálható a vöröshagyma, zöldpaprika és a paradicsom, mint alapvető összetevők. Ez utóbbi kettő miatt szezonális étel.
Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák: készítenek lecsós hússzeleteket, lecsós májat, vagy lecsós debrecenit. Ezek tálalásakor a köret (általában főtt rizs vagy burgonya) tetejére kerül a húsféleség és ezt öntik le lecsóval.
Változatok
Babos lecsó: Előfőzött babot adnak a lecsóhoz és együtt készrefőzik.
Zöldbabos lecsó: Zöldbabbal is készíthető, de akkor nem kell előfőzni, hanem együtt kell feltenni kevés vízzel.
Csípős lecsó: Bármely lecsóhoz alkalmazható, aki szereti az erőset.
Francia lecsó – Ratatouille: cukkinivel és padlizsánnal készített lecsó
Gombás lecsó: Több féle módon is készítik, de mindig a gombát kell előbb puhára főzni, majd a lecsó hozzávalóit, a már majdnem kész gombához adják, és készre főzik.
Kolbászos lecsó: Karikára vágott lecsókolbászt bármikor, de ha füstölt kolbászt, csak a főzési idő utolsó harmadában adják hozzá, mert nagyon keményre fől.
Krumplis lecsó: A burgonyát megtisztítás után vékony szeletekre vágják, és már a főzés kezdetén hozzáadják, így nem kell előfőzni.
Szalonnás lecsó: A lassú tűzön kisütött szalonna zsírján készítik a lecsót.
Tarhonyás lecsó: A tarhonyát zsíron pirítják, majd hozzáadják a lecsó alapanyagait, kevés vizet és lassú tűzön a tarhonya puhulásáig főzik.
Tojásos lecsó: A kész lecsóhoz külön tányérban felvert tojást adnak, és lágyra sütik.
Virslis lecsó: Lehet karikára vágottan, vagy nagyobb darabokban, együtt főzzük a lecsóval.
A fentiek bármilyen keveréke, függően attól, hogy mi található a konyhában. A vöröshagyma, paprika és paradicsom szeletelésének módja, arányai is változó. Az alaplecsót, többféle feltéthez, mint rizs, vagy burgonyaköret kiegészítőjét kínáljuk, (Pl.: sült libamájhoz, sült tarjához, de illik néhány vadhúsból készült ételhez is.)
Forrás: Wikipédia
Kapcsolodó cikkek:
|
|