Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Néprajzi Kiállítóhely, Sárazsadány

A Kiállítóhely létrehozása a település házaiból leválasztott területen az épületek teljes felújítását követő bemutatási területe kialakításával valósult meg, amely a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma (Sáropatak) kihelyezett Kiállítóhelyeként üzemel és anyagát a sárospataki Múzeum gyűjtött anyagából állították össze.

sárazsadány

A kiállító területen lévő bemutató házak:

Mesék háza

Bodrogköz népe elszigeteltségénél fogva sok tekintetben ma is úgy él, mint régente: a mesék világának aranyos ködében. ... írta 70 esztendővel ezelőtt a Sárában meséket gyűjtő Dégh Linda.
A látogató a modern technika alkalmazásával (kivetítő), megismerheti a falú mesterségeit és Penna Jankó meséjét, melyet Dégh Linda gyűjtött az 1940-es években (Bábjáték film).
A teremben kétféle látogatónak biztosítanak ülőhelyet Ovisoknak és kísérőknek, az ovisoké picike, ülőkéjén az oviban használatos jelekkel.

Tűz háza
A házban egy kovács műhely és a Sárospatak és környéke legrégibb és legnevezetesebb ipara a fazekasság bemutatása kapott helyet. A pataki fazekasok 1572-töl 1878-ig céhbe tömörülve dolgoztak. A sárospataki fazekasság az 1840-es évektől a század végéig, a parasztkerámia korszak első felében éli fénykorát.
Az MNM Rákóczi Múzeum jelentős gyűjteménye a több száz darabból álló keménycserép anyag, melyet a Zempléni-hegység két üzemében Telkibányán és Hollóházán készítettek.

A Rákócziak sárospataki és regéci uradalmaiban már a XVII. század végétől kezdve ipari létesítmények, köztük üveghuták működtek. Az első hutát II. Rákóczi Ferenc alapította 1698-ban a regéci hegyekben, a mai Óhután.
A regéci üveghuta első munkásai lengyel mesterek voltak, később pedig magyar és szlovák hutások dolgoztak az üzemben.

Vizek háza
Évszázadok óta a Bodrog partján él falu népe s kenyere a halászat, egy ezredév óta. Halász volt a férfi, az asszony és a gyerek is.
Ébner Sándornak sikerült még a maga eredetiségében megfigyelnie a jeges halászatot Sárában 1926-ban.
A halászat jelentősége a XIX. század óta fokozatosan csökken. A folyószabályozások által lecsökkent a vizes élőhelyek száma és kiterjedése.

Emlékek háza
A falvak népesség történetében legtöbbször jobbágy és házas zsellér családokról esik szó, elvétve tűnnek fel nemesek. Bodrog-Zsadány népessége ebből a szempontból valamelyest különleges. A XVIII. század végén, a XIX. század elején többen nemességet szereztek. 1809-ben tűntek fel a megyei nemesség regesztrumában a Kecskeméthyek.
1774-ben Zsadány község urbáriumában Kecskeméti István 8 holdon gazdálkodó szabad menetelű 1 telkes jobbágyként illetve Kecskeméti János úgyszintén szabad menetelű 1 telkes jobbágyként szerepelt.
A család XVIII. század végén házasodott tagjai elsősorban a településen belül választottak párt. Választottjaik sorában ott találjuk a közelmúltban a nemesek sorába emelkedett családok tagjait. A közeli települések közül Vámosújfalu ifjaival, leányaival kötöttek házasságot.

Föld háza

A falu megélhetésének alapját jelentette egykor az önellátó jellegű élelemtermelés. Ennek egyik legfontosabb alapformája mindig is a szántóföldi földművelés és az állattartáshoz kapcsolódó szénamunkák jelentették.
A szántóföldi művelés rendszerének az alapja vetésforgó volt, amely által biztosították a föld tápanyag-utánpótlását. A földnek nem elég a trágyázás, hanem pihenni kell, aludni mint az embernek mondták a régiek. Az ugart a marhával és a sertéssel járatták trágyáztatták.
A főépületben (fogadó épület), egy eredeti szatócs bolt is bemutatásra kerül.

(kastelyok-utazas.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.