Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Sárközy-Marton présház, Hegymagas, Szent György-hegy

A Szent György-hegy déli lejtőjén, szőlőkertek közé ágyazva épült 1787-ben az észak-déli tájolású nagyméretű, részben kétszintes épület. Első tulajdonosa, a XVII. századtól Hegymagas és szőlőhegye birtokosa, a Tóti Lengyel család volt. Tőlük került a XVIII. század folyamán a Lengyelek rokonságába tartozó - az épületnek nevet adó - Sárközy-, majd a Marton családok tulajdonába.

présház, hegymagas
Galéria >>

Története során több ízben átépítették. Eredeti állapotában, az alsó szinten volt a közel 40 m2 nagyságú présház, ebből nyílt a hasonló méretű boltozott pince, e felett egy nagyobb és három kisebb méretű gerendás mennyezetű szoba, melyeket egy oldalfolyosóról lehetett megközelíteni.

Sárközy-Marton présház, Hegymagas, Szent György-hegy

A három kisebb és egy félköríves fülkével díszített homlokzata előtt kőbábos terasz volt esztergályozott faoszlopokkal, melyek tetőt hordtak. Az így kialakult veranda hátsó fülkéjében a monostorapáti templom tornyáról származó, Padányi Bíró Márton (1696-1762) veszprémi püspök címer-motívumait megörökítő kovácsoltvas kereszt és galamb volt, melynek eredetije a Keszthelyi Balaton Múzeumba került, ennek másolata a ház falán ma is látható. Az épület Balatonra néző homlokzatán két kőtáblára vésett, versben szedett felirat, melyet Marton Mihály "fűzfapoéta" írt 1787-ben.
Szövegük:
"MONOSTOR ALATI TORONY TETEJÉRÜL LE RÖPÜLT GALABNAK DUPLA KERESZTÉRÜL OLAJFA ZÖLDÁGNAK HASZNOS GYÜMÖLTSÉRÜL SZÁLLE HOZZÁNK JÉZUS LÉGY NEKÜNK VEZÉRÜL ANNO 1787."
"TEKÉNTS IDE KÉRLEK VILÁGOS TÜKÖRE LENGYEL FAMILIA ÖRÖKÖS MEGYÉRE TALÁLSZ ITT MEGRAKOTT JÓ BOROSPINCZÉRE CSAK TARISZNYÁD LEGYEN – S GONDON AZ ERSZÉNYRE ANNO 1787."


Az 1980-as években az épület romos állapotban volt, fedélszerkezete elpusztult, egykori nádfedése csak nyomokban volt azonosítható. Jelenleg igényesen felújított, de igen átalakított állapotban, külföldi magántulajdonban van.

Irodalom: RADNOTI-GERŐ: A Balaton régészeti és történeti emlékei. Bp. 1952. 119.- VAJKAI Aurél: Balaton melléki présházak. Bp. 1958. 28. - ENTZ-GERŐ: A Balaton környékének műemlékei. Bp. 1958. 98. - GHENTON István: Magyarország műemlékei. I. Dunántúl. Bp.1958. 134. - KECSKÉS Péter: A Sárközi-Marton présház. Veszprém megye műemléki topográfiája. Kézirat 1977-ből a KÖH gyűjteményében.

Miklósi-Sikes Csaba, 2007


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.