Legfrissebb bejegyzések:
2018-03-01
Téli esték a Kiskunságban
 | részletek
A tanyavilágban és a falvakban igen megküzdöttek az ott élők a kemény telek idején! Így van ez mai is... Időben gondoskodni kellett a napi betevőről, a tüzelőről, az állatok eledeléről. A...
2018-02-26
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés, Krakkóban
 | részletek
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés a Slow Food Közép-Európában indított új gasztronómiai projektje keretében, Krakkóban Új gasztronómia: ez volt a központi témája a február elején,...
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés, Krakkóban

SlowFood-CE: Transznacionális Képzés a Slow Food Közép-Európában indított új gasztronómiai projektje keretében, Krakkóban

Új gasztronómia: ez volt a központi témája a február elején, Krakkóban rendezett háromnapos képzésnek, amelyre az Európai Unió által finanszírozott "SlowFood-CE: Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem" című közép-európai projekt részeként került sor.

Az élelem kérdéseivel kapcsolatos kulturális örökség kulcsfontosságú, ám gyakran alulértékelt helyi erőforrás. Együttműködve a helyi közösségekkel hagyományaik ápolásában és szakértelmük életre keltésében - anélkül, hogy szem elől tévesztenénk a gazdasági, környezeti és társadalmi fenntarthatóságot - lehetőségünk nyílik nem csupán bővíteni tudásunkat a gazdag gasztronómiai örökségre vonatkozóan, hanem az élelem gondolatkörének újszerű, multidiszciplináris megközelítésére, hogy felismerjük és értékeljük a "tányérunk, bolygónk és az ember" közötti szoros összefüggést.

E gondolatok jegyében találkozott február elején Krakkóban öt közép-európai ország - Olaszország, Horvátország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország - helyi Slow Food szervezeteinek és önkormányzatainak 25 képviselője, hogy megvitassák  a bio-diverzitás, kultúra és hagyomány kérdéseit, különös figyelmet fordítva a városok és a vidéki térségek közötti kapcsolatokra.

A városok kínálják a tökéletes terepet arra, hogy sikerrel érjünk el radikális változást a gasztronómiai örökség megítélésében: elég kicsik ahhoz, hogy erőteljesen befolyásolják a vállalkozói és társadalmi közeget, ugyanakkor elég nagyok, hogy utat nyissanak a nemzetközi piacok felé.

E felismerésben gyökerezik a Slow Food kezdeményezése, a SlowFood-CE: Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem címen indított hároméves projekt, támogatást nyújtva a közép-európai régiók közötti együttműködéshez olyan - máshol is alkalmazható - modell kidolgozásával, amely alkalmas arra, hogy népszerűsítse és értéknek tartott közkinccsé tegye a hagyományos ételeket, egyben széles körben megismertesse az élelmünket előállító termelőket, az őshonos állatfajokat és magvakat, a kézműves élelmiszer-előállítás technikáit, a folklórt, a kulturális környezetet, valamint a városlakókat és a vidéki közösségeket egyaránt tápláló és ezáltal összekötő természeti erőforrásokat - mindezek mellett szövetséget kovácsoljon a gazdag kulturális örökségükről ismert öt város, Velence, Dubrovnik, Brno, Krakkó és Kecskemét között.

"Krakkó történelmet őrző városképe és pezsgő, barátságos atmoszférája nyújtotta a hátteret a SlowFood-CE projekt megbeszéléséhez, amelyet krakkói partnereink magas szakmai színvonalon és nagy szeretettel szerveztek meg." - mondta a Kiskunság Conviviumot képviselő Rendek Olga és Tamás Magdolna. "A megbeszélés egyszerre volt hasznos és élményekben gazdag. Hasznos volt a magas színvonalú előadásoknak és a részletekbe menő vitáknak, elemzéseknek köszönhetően, melyek mind a soron következő feladatokhoz nyújtottak fontos iránymutatást. Változatos és gazdag program tette teljessé a tapasztalatcserét: nagy élmény volt a Wielickai Sóbánya, érdekes volt a helyi termelői piacon tett látogatás  és örömmel kóstoltuk a helyi konyhaművészet specialitásait egy szakács szakszerű bemutatóján - mindez egyértelműen a "kultúra, örökség, identitás és élelem" gondolatkörének szellemében."

Az első napon a "Szellemi kulturális örökség: feltárástól a népszerűsítésig" című workshop-on Piercarlo Grimaldi, a Gasztronómiai Tudományok Egyeteme antropológus professzora felvázolta a kutatás kettős irányát: a néprajzi és a biológiai sokféleség  vizsgálatát, melyhez a Slow Food két újszerű adat-gyűjtő kezdeményezése, az "Ízek Bárkája" és az "Emlékek Magtára" biztosít keretet.

Paola Roveglia, a Slow Food munkatársa a transznacionális képzés célkitűzéseit ismertette. Az "előadók képzése" bevezetés a gasztro-kulturális örökség feltérképezésének - mint a városok soron következő feladatának - a kérdéseibe. Részletesen megvitatták a gasztro-kulturális örökség, mint helyi erőforrás értelmezését és az öt városban  megvalósítandó öt kísérleti program célját: a széles nyilvánosság is ismerje meg és értékelje e kulturális örökséget, és az járuljon hozzá a gazdaság élénkítéséhez.

"Két okból is nagyon örültünk, hogy vendégül láthattuk projekt partnereinket," - mondta Szymon Gatlik, Krakkó Város Önkormányzatának munkatársa. "Először is azért, mert úgy érezzük, hogy a krakkói megbeszélés értékes útravalót adott az előttünk álló feladatokhoz, sőt városaink közös érdeklődésére számot tartó kérdések is felmerülhetnek. Örülünk, hogy megmutathattuk Krakkó igazi arcát: a várost, amely idén ünnepli az UNESCO Világ Örökségbe való felvételének 40 éves évfordulóját, mint a legelső 12 védetté nyilvánított helyszín egyike - ahol  a kulturális örökség minden eleme fontos, beleértve a gasztronómiai örökséget is."

A résztvevők látogatást tettek a Targ Pietruszkowy termelői piacon, amely rövidesen elnyeri a "Föld Piac" címet. Szombati napokon kb. 80 termelő jelenik meg a piacon, ahol friss zöldséget és gyümölcsöt, kenyeret, olajokat, dzsúszokat, lekvárokat, mézet, húst, tejet, tojást, sajtot, édesvízi halakat, lisztet, süteményeket és számos más saját terméket árulnak.  A "Vásárolj Felelősségteljesen Alapítvánnyal" (Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie) közösen képzéseket és tapasztalatcseréket  is rendeznek. A piacon a gasztronómiai örökség népszerűsítésének konkrét példáját láthatták.

A következő fontos dátum a Terra Madre Salone del Gusto gasztronómiai kiállítás és vásár Torinóban, 2018. szeptember 20-24. között. Ezen a nemzetközi rendezvényen az öt partner város bemutathatja a kulturális örökség népszerűsítésére választott kísérleti programját. Ismerkedhetnek a kulturális örökség városi területeket célzó promóciójának bevált gyakorlataival, terveikről eszmét cserélhetnek európai és regionális intézmények képviselőivel. A tervek között szerepel, hogy a gasztronómiai kulturális örökség integráns részévé váljék minden fontos, idevágó városi fejlesztési tervnek (a kultúra, kereskedelem, oktatás, gazdaság- és vidékfejlesztés, környezetvédelem területén), és így új fejlesztési stratégiák kidolgozását segítse elő minden kormányzati szinten.

A fenti szöveg letölthető angol és olasz nyelven
angol (.pdf) - olasz (.pdf)
The above text can be downloaded in English and Italian
English (.pdf) - Italian (.pdf)
Il testo sopra può essere scaricato in inglese e italiano
inglese (.pdf) - italiano (.pdf)
Den oberen Text können Sie auf englisch und italienisch downloaden
englisch (.pdf) - italienisch (.pdf)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.