Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Szigliget, Lengyel-kúria

Címe: Szigliget, Kossuth u.
Hrsz: 9.
Funkciója: vendéglátó egység.
Műemlék:

Szigliget

A szigligeti vár alatt, késő barokk, romantikus toldalékkal épült, L alaprajzú, földszintes épület. A több periódusban emelt műemléképület legrégebbi része 1787-ből való és eredetileg négyszög alaprajzú volt. Nyugati, hosszabb szárnyának, vendégszobaként használt helyiségeit késő barokk boltozatok fedik. Külső oldalán mellvéden álló kőoszlopok tartják az ereszt. Az erre merőleges, dél irányú kiépítést (ma vendéglátás működik falai között) feltehetően a XIX. század elején végezték el, s ezt a részt a XX. század elején egy fatornáccal toldották meg.

SzigligetA kúria udvarára bevezető félköríves kapu kővázával díszített falában a Tóti Lengyel család 17. századi kőbe faragott címere látható, amely egykor a vár kapuja felett volt. Felette van a várkapu íves záróköve hétsoros latin felirattal, ez Lengyel Boldizsár császári és királyi aranysarkantyús ezredes nevét és az 1638-as évszámot örökíti meg. A címer két oldalán kőlapok bevésett felirattal: "Nemes vagyok küszál, Lengyel nemesetett, mégnemesebb itt fel ékesétett, Boldizsár az várban magasra vitetett, Imre, mert leestem, ide emeltetett. 1787".  A kapuoromzat hátsó oldalán elhelyezett kőlap faleirata további magyarázattal szolgál: "E küszál mutatya két urnak az nevét, és mindkettőnek vitézi címerét, fölöttem néhai Lengyel Boldisarét s annak maradéka az Lengyel Imreet. Anno 1787". A táblák verseit a Szent György-hegyi Sárközy-Marton-présház verseit is faragó, püspöki szakácsból fűzfapoétává lett Marton Mihály szerezte.
Az igen romlott állapotú épület felújítása 1967. őszén kezdődött és a következő év nyarán fejeződött be, az óta vendégház és vendéglátó egység működik falai között.

Tervező: Cseh István; statikus: Vándor András; épületgépész: Helfrich István, kerttervező: Örsi Károly, belsőépítész: Földesi Csongor.
Kivitelezés: OMF (ma KÖH) Székesfehérvári Építésvezetősége. Építésvezető: Nagy Dénes.

Irodalom: CSEH István: A népi műemlékek védelme 1967-68-ban. Magyar Műemlékvédelem 1967-1968. Bp. 1970. 365. - KOPPÁNY Tibor: A Balaton környékének műemlékei. Bp. 1993. 154.

Miklósi-Sikes Csaba, 2007

Szigliget
<< Szigligeti légifotók
Szigliget község honlapja
Tájházak linkgyűjteménye


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.