Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Szigliget, tájház

Címe: Kisfaludy u. 10.
Hrsz: 31.
Funkciója: Tájház.
Műemlék: 8328. 16690/1972.


Az "Ófalunak" nevezett településrészen, a Várhegy oldalába felkapaszkodó meredek utcában, lakóépületek közzé "beszorított", szabálytalan alaprajzú telken elhelyezkedő népi lakóépület és annak gazdasági épülete került a helyi önkormányzat tulajdonába, ahol az épületek felújítását követően, 2006. június 3-án, tájház nyílt meg.

szigliget, tájház
Galéria >>

Építésének pontos ideje nem ismert, feltehetően a XIX. század második felében épülhetett. A telken álló egymenetes kisebb méretű lakóház három helyiségből áll: az udvarról belépve, a konyhában lehet bejutni, innen két irányba egy-egy szoba nyílik. A konyha stukkó-mennyezetes, a szobák gerenda, illetve deszkafödémmel fedettek, felülről pórfödémmel szigeteltek. A három helyiségben a településre jellemző bútorokból és használati tárgyakból álló kiállítás tekinthető meg, illetve a látogatók megismerkedhetnek a csuhébaba készítés fortélyaival is.

A lakóépületre merőlegesen helyezkedik el a mindössze egy helyiségből álló gazdasági épület, melyben különböző gazdasági eszközök és szerszámok kerülnek bemutatásra.

Mindkét - példásan helyreállított - épület anyaga kő, a lakóház falai vakoltak és fehérre meszeltek, míg a gazdasági épület udvari homlokzata vakolatlan terméskő. Tetőzetük: a lakóházon hornyolt cserép, a gazdasági épületen nádfedés látható.

Fotó és leírás: Miklósi-Sikes Csaba, 2007.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.