Legfrissebb bejegyzések:
2018-03-01
Téli esték a Kiskunságban
 | részletek
A tanyavilágban és a falvakban igen megküzdöttek az ott élők a kemény telek idején! Így van ez mai is... Időben gondoskodni kellett a napi betevőről, a tüzelőről, az állatok eledeléről. A...
2018-02-26
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés, Krakkóban
 | részletek
SlowFood-CE: Transznacionális Képzés a Slow Food Közép-Európában indított új gasztronómiai projektje keretében, Krakkóban Új gasztronómia: ez volt a központi témája a február elején,...
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker
Téli esték a Kiskunságban

A tanyavilágban és a falvakban igen megküzdöttek az ott élők a kemény telek idején! Így van ez mai is... Időben gondoskodni kellett a napi betevőről, a tüzelőről, az állatok eledeléről.

A téli táj gyönyörűséges és egyben kellemetlen is tud lenni, hiszen az alföldön szabadon jár-kel a szél, süvít és hideg ha úgy van kedve... Hordja a havat, csípi az arcot... Szóval... A rövid nappalok után hamar eljön az este, vacsora után az ügyes kezű háziasszonyok elővették kis kosárkájukból az éppen soron lévő hímezni valót.

A hímzés valódi örömet,lelki békét nyújt minden korosztálynak, legyen az száröltés, virágminta lapos hímzéssel vagy éppen egy keresztszemes. (Természetesen ilyenkor stoppolták be a kilyukadt zoknikat... nem dobtak ki semmit amíg lehetett javítani, használhatóvá tenni.)

A nagymamák, anyukák már kislány korukban megtanították az unokákat, kicsi leánykákat a tű forgatására, használatára... Téli estéken a sparhelt vagy kemence melegénél... a petróleum lámpa halvány fényénél szívet melengető tevékenység volt a hímzés.

Egyszerű száröltéssel rendkívül mutatós darabok voltak és ma is azok a falvédők. Vászon anyagra hímezték és szegőszalaggal vagy kézzel öltve körbe kerülték.Ezek a darabok érzéseket,szeretetet üzentek... A fáradt férfiak amikor hazaértek a határból a, ebéd után ledőltek kicsit pihenni, beszélgetniük sem kellett párjukkal, hiszen a falra tekintve megkapták az "üzenetet".

"Hogy mondjam meg néked mennyire szeretlek?"
"Ahogy én szeretlek,nem szeret úgy senki"

Az év minden napján a háziak és vendégek számára lelki békét nyújtó látvány volt a Házi Áldás. A szorgos kezű asszonyok, lányok télen hímeztek, hiszen a tavasz beköszöntével már jött a sok kerti munka. A határ zöldült, várta a szorgos kezeket...

Az itt látható falvédőket az ősz beköszöntésével és a téli estéken hímeztem és hímezek a mai napig. A Kiskunságban termesztett kukorica csutkájából, dióból, szőlő venyigéből, rafijából,maradék anyagokból készítettem babákat. Jó megpihenni, téli estéken alkotni, a lelkünket is táplálni saját alkotásainkkal.

"Ha hiszünk az értékek megbecsülésében, akkor bízhatunk abban, hogy jó ügyet szolgálunk."

Fehér Imréné, Éva
Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület alapító tagja


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.