Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Tüskevár, Helytörténeti gyűjtemény

A Helytörténeti Gyűjteménynek helyet adó épület a dunántúli népi építészet jellegzetes emléke. Egymenetes lakóház, eredetileg egy központi bejárattal. Eredeti belső felosztását teljes mértékben felszámolták, jelenleg a belső tere mindössze egyetlen nagyméretű teremből áll.

tüskevár
Galéria >>

A község egykor híres fazekas központ volt. A faluban még az 1980-as években is dolgoztak gelencsérek, kik a hagyományos cserépedények mellett padlóvázákat is készítettek.

Az épületben megtekinthetjük Tüskevár gazdag múltjának tárgyi emlékeit: a középkori eredetű, mára elpusztult pálos kolostor kőfaragványai mellett, a falu korabeli népi jellegű tárgyi emlékei is helyet kaptak, míg az udvaron kőtár tekinthető meg.

Az épület felújítását a LEADER pályázat anyagi támogatásával valósították meg, az igényesen kivitelezett kiállítás összeállítása a Veszprém Megyei Múzeum szakembereinek munkáját dicséri. Ünnepélyes megnyitására 2006. október 1-én került sor.

Fotó és leírás: Miklósi-Sikes Csaba, 2007.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.