Legfrissebb bejegyzések:
2022-01-17
Vadregényes táborozás egy kiskunsági tanyán - ökovíkend | részletek
Családdal, iskolai osztállyal vagy csoporttal is érkezhet és
akár több napra meg is szállhat a Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum
autentikus Öko vendégházban Kerekegyháza-Kunpusztán...
2022-01-17
Játszva tanulni - táborozás egy kiskunsági tanya ökogazdaságában | részletek
Iskolai osztályoknak és csoportoknak ajánljuk jó szívvel a
Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum programjait és autentikus Öko
vendégházát Kerekegyháza-Kunpusztán (a Kiskunságban).
Szállás és...
2022-01-17
Tanyavilág - Természetközeli élmények gyermekeknek és felnőtteknek | részletek
A tanyák világáról részben romantikus gondolatok juthatnak
eszünkben, másrészt nagyon távolinak is érezhetjük magunktól. De milyen
is valójában a természetközelében élni, állatokat tartani?...
»» minden bejegyzés
|
Székely káposzta
A Székely-káposzta (egyes szakácskönyvek szerint Székely-gulyás a becsületes neve) egy 19 század közepén kreált étel, amit ma is igen gyakran főznek menzán, éttermekben és odahaza is a háziasszonyok.
Az étel receptje Székely József (1825-1895) nevéhez fűződik, aki mellesleg Petofi Sándor kortársa és barátja volt.
Állítólag Pest egyik leghíresebb fogadójában az Arany Sas fogadóban Székely úr kívánságára, az Ő ötlete és instrukciói alapján készült az étel eredetije, mely azóta országos elismertségűvé vált.
Összetevői és a variációk
Zsiradék
Vöröshagyma
Hús (általában sertés)
Pirospaprika
Savanyú káposzta
Babérlevél
Só
Víz
Egy recept (a sok közül)
Hozzávalók:
2 kg sertés comb, vagy lapocka
2 kg savanyú káposzta
0,5 kg füstölt tarja
4 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg füstölt szalonna
4-5 db közepes babérlevél
1 ek őrölt kömény
2 ek fűszerpaprika
1 tk őrölt bors
só szükség szerint, (ügyeljünk a füstöltből kifővő só mennyiségére is)
Tálaláshoz szükséges:
jó zsíros tejföl
csípőspaprika krém
friss fehér kenyér
Elkészítés:
A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a tepertő -t félretesszük a tálaláshoz. A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk, a húst kb 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a hagymához adjuk és pörköljük. A hús kieresztett levét zsírjára pirítjuk. hozzáadjuk a borsot, a pirospaprikát, a köményt, megfuttatjuk a forró hússal, hogy a paprika színe kioldódjon, de ügyeljünk, hogy véletlenül se égjen meg a paprika, mert megkeseredik, majd egy kevés vízzel felöntjük, és az edény aljáról feloldjuk vele a letapadt ízletes anyagokat. Hozzáadjuk a 1x1 centisre felkockázott tarját, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a szükség szerint kimosott, kissé felaprított savanyú káposztát, jól összekeverjük, beledugdossuk a babérleveleket, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Befedjük az edényt, és 120°C sütőben 3-4 órán keresztül főzzük A sózással mindenképp vigyázzunk, mert a füstölthús és a káposzta is sós lehet!!
Tálalás
Friss fehér kenyérrel illik kínálni, könnyű fűszeres vörösbor (pl:kadarka) társaságában. Az asztalon mindig legyen friss hideg tejföl, és csípőspaprika krém is.
Utókezelés
Általában nagyobb mennyiséget készítenek belőle, hasonlóan a töltött káposztához. Melegítéskor mindig a teljes mennyiséget kell felforralni, egy kis víz hozzáadásával. Többszöri melegítésre sem veszít élvezeti értékéből, a legendák szerint minél többször van melegítve annál jobb ízű lesz.
Forrás: Wikipédia
Kapcsolodó cikkek:
|
|