Legfrissebb bejegyzések:
2022-01-17
Vadregényes táborozás egy kiskunsági tanyán - ökovíkend
 | részletek
Családdal, iskolai osztállyal vagy csoporttal is érkezhet és akár több napra meg is szállhat a Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum autentikus Öko vendégházban Kerekegyháza-Kunpusztán...
2022-01-17
Játszva tanulni - táborozás egy kiskunsági tanya ökogazdaságában
 | részletek
Iskolai osztályoknak és csoportoknak ajánljuk jó szívvel a Rendek Ökogazdaság és Tanyamúzeum programjait és autentikus Öko vendégházát Kerekegyháza-Kunpusztán (a Kiskunságban). Szállás és...
2022-01-17
Tanyavilág - Természetközeli élmények gyermekeknek és felnőtteknek
 | részletek
A tanyák világáról részben romantikus gondolatok juthatnak eszünkben, másrészt nagyon távolinak is érezhetjük magunktól. De milyen is valójában a természetközelében élni, állatokat tartani?...
»» minden bejegyzés






Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Székely káposzta


A Székely-káposzta (egyes szakácskönyvek szerint Székely-gulyás a becsületes neve) egy 19 század közepén kreált étel, amit ma is igen gyakran főznek menzán, éttermekben és odahaza is a háziasszonyok.

Az étel receptje Székely József (1825-1895) nevéhez fűződik, aki mellesleg Petofi Sándor kortársa és barátja volt.

Állítólag Pest egyik leghíresebb fogadójában az Arany Sas fogadóban Székely úr kívánságára, az Ő ötlete és instrukciói alapján készült az étel eredetije, mely azóta országos elismertségűvé vált.

Összetevői és a variációk

Zsiradék
Vöröshagyma
Hús (általában sertés)
Pirospaprika
Savanyú káposzta
Babérlevél

Víz

Egy recept (a sok közül)

Hozzávalók:

2 kg sertés comb, vagy lapocka
2 kg savanyú káposzta
0,5 kg füstölt tarja
4 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
15 dkg füstölt szalonna
4-5 db közepes babérlevél
1 ek őrölt kömény
2 ek fűszerpaprika
1 tk őrölt bors
só szükség szerint, (ügyeljünk a füstöltből kifővő só mennyiségére is)

Tálaláshoz szükséges:

jó zsíros tejföl
csípőspaprika krém
friss fehér kenyér

Elkészítés:

A szalonnát apróra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, a tepertő -t félretesszük a tálaláshoz. A hagymát apróra vágjuk, megpirítjuk, a húst kb 2x2 cm-es darabokra vágjuk, a hagymához adjuk és pörköljük. A hús kieresztett levét zsírjára pirítjuk. hozzáadjuk a borsot, a pirospaprikát, a köményt, megfuttatjuk a forró hússal, hogy a paprika színe kioldódjon, de ügyeljünk, hogy véletlenül se égjen meg a paprika, mert megkeseredik, majd egy kevés vízzel felöntjük, és az edény aljáról feloldjuk vele a letapadt ízletes anyagokat. Hozzáadjuk a 1x1 centisre felkockázott tarját, ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a szükség szerint kimosott, kissé felaprított savanyú káposztát, jól összekeverjük, beledugdossuk a babérleveleket, majd felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Befedjük az edényt, és 120°C sütőben 3-4 órán keresztül főzzük A sózással mindenképp vigyázzunk, mert a füstölthús és a káposzta is sós lehet!!

Tálalás

Friss fehér kenyérrel illik kínálni, könnyű fűszeres vörösbor (pl:kadarka) társaságában. Az asztalon mindig legyen friss hideg tejföl, és csípőspaprika krém is.

Utókezelés

Általában nagyobb mennyiséget készítenek belőle, hasonlóan a töltött káposztához. Melegítéskor mindig a teljes mennyiséget kell felforralni, egy kis víz hozzáadásával. Többszöri melegítésre sem veszít élvezeti értékéből, a legendák szerint minél többször van melegítve annál jobb ízű lesz.

Forrás: Wikipédia

 

Kapcsolodó cikkek:






Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen





Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.