Legfrissebb bejegyzések:
2017-09-27
Tájházak, híres magyar emberek emlékhelyei, szülőházai
 | részletek
Nem csak iskolai kirándulások alkalmával kedveltek a híres magyar emberek emlékhelyei és szülőházai, melyek az ország minden pontján megtalálhatók, még a legkisebb falvakban is. Ezek a szülőházak,...
2017-03-06
Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszacsécse
 | részletek
Cím: 4947, Tiszacsécse Kossuth Lajos utca 29. Telefonszám: (44) 705-218, (44) 705-223 Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján A taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas,...
2017-02-20
Jász-ház, Jászárokszállás
 | részletek
Egy módos gazda 1892-ben épült, hatoszlopos, hagyományos berendezésű lakásában nyílt meg 1994-ben a Jász-ház. Az itt rendezett tárlaton jászárokszállási születésű színészek emléktárlata is...
»» minden bejegyzés


Bookmark and Share

Add to Google

eXTReMe Tracker

Népi lakóház, Szigliget

Cím: Petőfi Sándor u. 34.
Lakóház, népi, 19. sz. közepe.

Előkertes, téglalap alaprajzú, zsúppal fedett nyeregtetős épület, pártázatos, fedett kéménnyel. Mellette, az udvar végében földbe süllyesztett pince van.

szigliget

A főhomlokzat jobb oldalán nyílik az oldalhomlokzati tornácra vezető ajtó, mellette kétrétegű, hatszemes, fakeretes ablak. A szalagkeretes nyílások vakolatból képzett faltükörben helyezkednek el. Az oromzaton felül fehér keretben téglalap alakú résablak van, alatta fehér mezőben felirat.

Az udvari homlokzat főhomlokzat felőli részén téglapadlós, gerendás pallófödémmel fedett tornác helyezkedik el, két félköríves, mellvédfalas árkáddal. A második szolgál bejáratul. Ezt a homlokzatrészt kosáríves bejárattal ellátott, visszaugratott falsíkú, nyitott rész követi, mellette két hatszemes, fakeretes ablak, majd egy ismételten visszaugratott homlokzatrészen téglalap alakú, kazettás faajtó van. Ez utóbbi három nyílás egy 1927-ben beomlott kis kamra helyén épült épületrészhez tartozik. A ház végében alacsony kőfal áll.

A hátsó rövid homlokzaton kis falépcső vezet fel a zsalugáteres, modern faajtóhoz. A domb lejtése miatt itt jóformán csak a tetőtér látszik ki a földből. Hátsó hosszú homlokzatán nincs nyílás.

A ház rövid hátsó homlokzatánál kezdődő alacsony kőfal jobb oldalt földdombba süllyesztett kamrahelyiségben folytatódik, amely korábban pince lehetett. Téglalap alakú ajtónyílásában faajtaja és félköríves dongaboltozata van, a hátsó falon egy szegmensíves falfülke van. Téglapadlója "G.N.E. 1826" bélyeges téglákból áll.

(muemlekem.hu)


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére


Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen

Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Bt.